A CALDES...

XII VILA GEGANTERA DE LES COMARQUES GIRONINES 2004

La Vila Gegantera de Caldes ha estat sens dubte
un èxit per molts motius. El primer i principal és
que ha demostrat una vegada més que, quan és
necessari, el poble de Caldes es mobilitza per estar a l’alçada de les circumstàncies.

La Vila Gegantera ens ha deixat un exemple de
participació ciutadana a través dels voluntaris, de
les entitats, de les empreses, dels comerços i de
les institucions, que s’han bolcat en l’organització
d’un esdeveniment que, sota la batuta de la colla
gegantera, ha deixat el poble de Caldes en un
privilegiat record per part dels que la vàrem viure.
El taller de capgrossos va fer que la trobada de capgrossos marqués una fita difícil de superar:
vàrem aconsegurem que més d’un centenar de
capgrossos s’apleguessin en una jornada que, cal
dir-ho, va quedar un xic deslluïda per les inclemències meteorològiques però que, amb bon criteri, es va saber encarrilar i s’acabà amb un sopar al pavelló polivalent on Els Grallers de l’Acord i la Cobla Bisbal Jove ens acompanyaren una bona
estona. Cal recordar també l’estrena de dues sardanes que l’Agrupació de Sardanistes ha encarregat per l’ocasió: Els gegants de Caldes, de Lluís Albert i Caldes, vila gegantera 2004, de J.Antoni López.
El diumenge va sortir tot rodó.

La plantada va ser espectacular. Un munt de gegants, vinguts d’arreu de les contrades gironines es varen aplegar al carrer Reramuralla i, des d’allà varen arrancar dues cercaviles que es varen ajuntar a l’oficina de turisme on s’inaugurà un monument commemoratiu que ens recordarà per sempre que Caldes és una vila gegantera.

Seguidament, i ja
en el camp municipal d’esports, es va fer el ball
de la coordinadora, una dansa que es balla només
un cop l’any. El concurs de crit de fal·lera ens va donar dos guanyadors: un vailet de Calonge i un geganter de Cassà. I per acabar… un monumental dinar que es varen encarregar de cuinar, com ja ens tenen acostumats, en Padi i
la seva troupe i que varen servir els voluntaris de totes les entitats.
En definitiva, la vila gegantera ha estat un èxit
en tots els aspectes i la colla gegantera vol agrair la col·laboració rebuda per part de tothom, Ajuntament, Diputació, Consell Comarcal, empreses i comerços i, molt especialment, les entitats i voluntaris.

6a TROBADA COMARCAL DE LA SELVA 2015

 El passat dissabte 5 d’octubre vam celebrar a Caldes de Malavella la 6ª Trobada de gegants de la comarca de la Selva.

Tot i haver estat molt pendents del cel per l’elevada probabilitat de pluja, vam poder fer tot el que estava previst, només amb la modificació de la cercavila que vam haver d’escurçar una mica.

Al voltant de les 17 hores ja teníem a totes les colles plantades a la plaça de La Selva i un munt de persones que es van acostar a acompanyar-nos en aquesta gran festa. “Els Guies Ufissials” de Caldes van ser els encarregats de presentar l’acte inicial de la trobada, amb els parlaments i la presentació de les colles assistents, tasca que van realitzar amb el seu característic to picant i teatralitzat.

Començant per la colla gegantera de Llagostera (Gironès), la colla convidada d’enguany, tots els gegants, gegantons i capgrossos de totes les colles de la comarca van anar desfilant i ballant pels carrers de la nostra vila al ritme dels grallers i tabalers que tocaven gairebé sense descans perquè els gegants no paressin de ballar. Tothom, petits i grans, estaven encantats de tenir al nostre poble aquesta gran trobada i així ho van demostrar seguint-nos durant tota la cercavila fins a l’antic camp de futbol, el lloc on finalitzava i on s’havia de ballar la Dansa dels gegants de La Selva.

Passats uns minuts de les 19 hores, amb tots els gegants preparats per començar a ballar la seva dansa, els Grallers Escaldats de Caldes, amb gralles i tabals, van pujar a l’escenari i van tocar La Dansa de la Selva, del mestre Lluís Albert. Va ser un gran final de festa per la gent del poble però no per les colles, que encara ens esperava un sopar de germanor al pavelló Polivalent per donar per finalitzada la trobada d’aquest any.

Ha sigut un gran plaer per a la Colla Gegantera de Caldes de Malavella haver organitzat aquest any la trobada comarcal. I des d’aquest espai volem donar les gràcies a totes les colles participants,  a l’Ajuntament de Caldes pel seu suport incondicional i a la gent del poble que ha col·laborat i gaudit de la nostra festa.

 

I VILETA GEGANTERA GIRONINA DE LES COMARQUES GIRONINES 2017

XXIV VILA GEGANTERA DE LES COMARQUES GIRONINES 2017

El cap de setmana del 7 i 8 d’octubre del 2017 Caldes de Malavella tornarà a vestir-se de festa. Però de festa gegant!! Els carrers tornaran a omplir-se de gegants, capgrossos, músics, nens (i no tant nens…) i camises de molts colors, però aquesta vegada per acollir la XXIVa Vila Gegantera de les comarques gironines.

És un plaer i un gran orgull per a la nostra colla ser la segona població que organitza aquest gran festa gegantera dues vegades i us assegurem que, després de 13 anys, ens agafem aquest repte amb les mateixes ganes i la mateixa il·lusió que al 2004.

Algunes colles aprofiten un aniversari de gegants o del poble o algun altre esdeveniment per presentar candidatura per ser Vila gegantera, però aquest no ha sigut el nostre cas. No ens coincideix amb res, és veritat, però no fa falta, perquè a Caldes tenim un gran motiu.

Tenim una tradició gegantera molt arrelada que comença a casa, al carrer de ben petits -seguint els gegants pel centre de la vila amb la família- i des de les escoles que ens ajuden a mantenir ben viva la imatge dels gegants -amb els contes i les visites a la Casa dels Gegants-. I és per aquest motiu, pels nens i nenes del nostre poble que ens segueixen, que tenen fal·lera i que fan que els seus pares ens mirin i la tinguin una mica també (encara que sigui pels seus petits o pel record de quan ells ho eren i els miraven també des d’avall), que hem acceptat aquesta fita tan important.

I ara, un cop agafat el compromís, només esperem que per a la nostra mainada, la vostra o per a vosaltres que us agraden tant i els viviu tant intensament, vingueu a acompanyar-nos a la nostra Vila Gegantera i així poguem fer-la una mica més gran si hi cap. I també per ells o per vosaltres, fer que la tradició gegantera no es perdi arreu. Perquè per molt alts que siguin alguns castells, si els gegants ens unim arribarem molt més amunt.