Capgrossos de Caldes de Malavella

Construïts al taller de l’artesà David Ventura i Neus Hosta de Navata i el divendres 2 d’agost de 1991 abans del pregó de Festa Major, es batejaren com a membres també de la granfamília caldenca.

Els Capgrossos, elements de la nostra imatgeria popular, que com a acompanyants inseparables dels nostres Gegants esdevenen també símbols sobresortits i festius de la nostra vila.

Els Capgrossos, de forma caricaturitzada, rememoren la història incerta de l’assentament dels romans aquí a Caldes de Malavella i dels personatges que suposadament el protagonitzaren:

Era pels volts de l’any 218 abans de Crist quan, amb motiu de la 2a. Guerra Púnica, un gran estol de tropes romanes va desembarcar a les platges d’Empúries amb l’interès d’establir un nou front en la contesa plantejada amb els valents cartaginesos. Amb això que una colla de romans poc destres en el domini de les arts de la navegació i una mica despistats van perdre el rumb empesos per una tramuntanada del Cap de Creus i varen ancorar sense voler- ho davant mateix de les platges de Tossa. D’allí, amb la pretensió inicial de retrobar el gruix important de l’expedició militar romana, van caminar xino-xano sense pressa per corriols de rouredes i alzinars fins a topar i anar a raure en un indret bonic i plaent voltat de petits turonets que fumejaven. Al comprovar que l’origen d’aital fumeig era degut a l’emergència natural d’aigües calentes en els seus cims, es van tornar bojos de contents donada la seva afició sense mesura pels banys d’aigua calenta i per la hidroteràpia. Quina bogeria la dels romans per l’aigua calenta !

Una vegada batejat l’indret amb el nom d’Aquis Voconis, és a dir Caldes de Malavella en llatí, i haver connectat amistosament amb els pobladors indígenes d’allà, els íbero-caldencs de la tribu dels indiquetes, gent pacífica que hi residia des de feia temps i que es dedicaven a l’agricultura i a la ramaderia, van canviar de seguida de plans. Decidiren quedar-se allí per sempre més, ja que era un bon lloc per establir-s’hi, i dedicar-se a l’hostaleria hidrotermal i a l’exportació de les aigües calentes, molt recomanables com a guaridores de qualssevol malalties, desistint de l’interès primer de continuar en la milícia romana, feina molt més arriscada i molt menys profitosa. I és així com de mica en mica anaren confegint una petita vila romana, de conformitat i en bona harmonia amb els indiquetes caldencs, els quals van veure amb bons ulls la construcció de diferents edificacions per a la presa de banys anomenades <Termes> id’altres destinats a l’envasament de les aigües en unes àmfores molt coquetones que farienarribar fins als últims indrets de l’Imperi, etiquetades amb la denominació d’origen <Aqua Calidis> que vol dir <aigua de Caldes> en llatí.

D’aquests romans que primer trepitjaren la nostra vila de les aigües n’hem destacat cinc quesón representats pels nostres capgrossos que bategem ara.

Capgrossos Caldes deMalavella

En Július: reposat i seriós, que veieu vestit amb túnica, de civil i amb la corona de llorer al cap. Arquitecte i fundador llegendari de la vila termal de Caldes de Malavella.

De soldat manaia va esdevenir metge homeòpata, amb estudi, constància i esforç, sota el mestratge d’Hipòcrates i sota el patronatge d’Esculapi. Era l’encarregat de les Termes pel que fa als tractaments hidrotermals per al guariment de les malalties

Capgrossos Caldes deMalavella

En Papirus: sempre majestuós, centurió, el cap dels soldats romans que vigilen les Termes Romanes i els indrets termals de Caldes. Comandava totes les expedicions d’àmfores d’aigua de la vila que s’enviaven en carros arreu de l’imperi.

Capgrossos Caldes deMalavella

L’Octavius: Soldat romà, encarregat de realitzar les escriptures d’història dels indrets termals de Caldes. Nomenat cronista de la vila donada la seva facilitat per a l’escriptura. Això si, molt eficaç en la seva comesa, que era la de vetllar per la defensa de la vila i de les seves aigües.

Capgrossos Caldes deMalavella

En Ducatus: Soldat romà i manaia, vigilant de les Termes Romanes. Aficionat a les degustacions i participant d’honor del concurs de calamars de la Fira de l’Aigua. Aficionat a la beguda, com es el cas de l’Aigua en gas, això li porta que de tant en tant se li escapi algun rot. Bé, s’ha de dir que això de “vigilar” les termes… el podreu trobar qualsevol dia fent un són, com a bon treballador de l’any.

Capgrossos Caldes de Malavella

L’Ursus: el gladiador, provinent de l’Àfrica, forçut i musculós, protegit amb una carcassa metàl·lica al cap. Era l’apoderat del Circ Romà de Caldes que en època estival amenitzava les vetllades dels estiuejants romans que feien cap a les Termes.

Capgrossos Caldes deMalavella

En Titus: majestuós i formós cavall, sota la direcció d’en Július, encarregat d’ensumar les terres del Camp dels Ninots, perquè s’hi poguessin treballar les excavacions i troballes màgiques que podem gaudir al museu Aquae.