La colla
Història
Geganters
Grallers Escaldats
Capgrossos
Història
Els gegants
Bizantins
Romans
Seclina
Maurici
Malavella
Calendari
Sortides
Fotos sortides
Activitats
Fotos activitats
Una mica d'història
[inici]

Per la Festa Major del 1988 s’estrenaren els gegants nous de Caldes, que foren batejats l’11 de setembre del mateix any amb el nom de CLAUDI CALDERÍ, del llinatge dels Claudis i del Calderí -que és un símbol heràldic estretament lligat a la nostra vila- i EMÍLIA QUIRINA, de la família dels Quirins -llinatge romà que ostentava l'autoritat municipal (decurió) a la vila d’Aquis Voconis. A partir d’aquell mateix any, es va anar formant la Colla Gegantera de Caldes de Malavella, establerta com a entitat l’any 1995. I té com a objectiu principal representar el poble de Caldes a través dels nostres gegants. 

La família de gegants ha anat creixent al llarg dels últims anys amb la incorporació dels capgrossos PAPIRUS, VINUS, DUCATUS, URSUS, JÚLIUS i el cavall TITUS (any 1991); dels antics gegants bizantins estrenats el 1962 i restaurats el 1994, JUSTINIÀ i TEODÒSIA; i de la gegantona SECLINA, filla dels romans, batejada l’any 2001.També cal destacar el casament dels gegants romans, fet el 13 de setembre de 1998, en la celebració del seu 10è aniversari. 

Al llarg d'aquests anys també han aparegut en Maurici (maig de 2007) i la Malavella (abril de 2010) .

Dins de la Colla trobem el grup dels GRALLERS ESCALDATS, que amb les seves gralles i tabals acompanyen amb música les cercaviles i els balls dels gegants i capgrossos.

Un dels actes importants que organitza i promou la Colla Gegantera és la Trobada de Gegants, que es fa cada any el dissabte de la Fira de l'Aigua (octubre) i que concentra sempre un grapat de colles geganteres de les comarques gironines i barcelonines. La Colla també ha organitzat grans mogudes com la Vila Gegantera de les Comarques Gironines 2004 i col·labora activament en els actes que es celebren al poble.

Per saber més coses dels gegants (en format .pdf):

La llegenda dels gegants dels tres pujols

La història dels gegants bizantins

La història dels gegants romans

Autor dels textos: Pep Casas

Enllaços
Vila gegantera 2004

 

contacte: gegantscaldes@gmail.com

© Colla Gegantera de Caldes de Malavella